Výběr hřebců do plemenitby PK Slovenského teplokrevníka v ČR 2014 Mnětice

V pořadí již čtrnáctý ročník Výběru hřebců do plemenitby plemenné knihy Slovenského teplokrevníka v ČR se uskutečnil 21. – 22. listopadu 2014, premiérově v Mněticích v areálu ERC s.r.o.

Z původně přihlášených 30 dvouletých hřebců se k předvedení dostavilo 18 adeptů na udělení základního výběru do plemenitby. Tento základní výběr opravňuje hřebce k jednoletému působení v plemenitbě (tj. v roce 2015), u zvláště hodnotných hřebců může být rozhodnutím Rady plemenné knihy tento výběr prodloužen o jednu připouštěcí sezonu.

18 hřebců se předvádělo první den nejprve na ruce na tvrdém podkladu a poté po oba dny v hale v pohybu a ve skoku ve volnosti. Vícero předvedení dává komisi možnost utvořit si co nejobjektivnější názor na jednotlivé koně. Hodnocen byl původ a genetický přínos jedince, exterier, mechanika pohybu, skokové schopnosti a také vnitřní vlastnosti (vlohy pro výkon, ochota k práci, charakter a temperament), prezentované hřebcem během všech předvedení.

Pětičlenná komise pracovala ve složení: prof. Ing. Marko Halo, PhD. (SVK), MVDr. Vít Holý, Ing. Dušan Vantroba, Ing. Jan Šíma a Alois Starosta. Kolekce hřebců byla tento rok silná co do počtu i kvality, vybrání těch opravdu nejlepších a potenciálně nejpřínosnějších tedy nebylo jednoduchým úkolem. Vynikajícím odborným komentářem s množstvím informací provázel celou akci Jan Chýle.

Vybráni byli nakonec čtyři hřebci. Vítězem výběru byl vyhlášen holštýnský CHIN CHAMP´S CALANDO (Chin Champ – Mare I po Calando I, Cassini I), impozantní hnědák v majetku Luboše Kozáka z Hluboké nad Vltavou. Prvním premiovaným se stal holštýn narozený v Čechách BALCAMOR (Baloubet du Rouet – Camora po Cassiano, Constant) chovu i majetku Ing. Jiřího Mayera z Ohrazenic. Druhý premiovaný hřebec LITTLE JOE (Lordanos – Little Rose EW po Chacco-Blue, Landadel) plemene oldenburský skokový kůň je v majetku Tomáše Libicha z Rostoklat. Čtvrtý hřebec s uděleným výběrem, holštýnský DARCOSSINI (Darco – Zeitlos po Cassini II, Landadel), se narodil u chovatelky Karolíny Bolkové z Valašského Meziříčí a jeho majitelem je JUDr. Dušan Rendl z Mostu.

I nevybraní hřebci se prezentovali vesměs ve velmi dobrém světle a mají předpoklady pro úspěšnou sportovní kariéru. K vidění byli koně zajímavých původů, krom obvyklých holštýnských C linií potomci hřebců Diamant se Semilly, Heartbreaker, Arko III, Levistan, Guidam Sohn, Fl. Garibaldi a tři synové hřebce Darco. Doufáme, že budou i další ročníky takto kvalitní a početné. Škoda jen, že se nezúčastnilo více hřebců z plemenných knih v ČR.Všichni předvedení hřebci získali předvýběr za PK CS pro soutěže KMK.

Součástí výběru bylo také sobotní předvedení starších hřebců, kteří žádali o zařazení do plemenitby na základě vlastní výkonnosti. Ze sedmi zúčastněných byli vybráni 3:
CANON, holšt., hd., Cascavelle – Lord, maj. JK Kolowrat, výkonnost skok 150
SACIPONT JV, bav., hd., Stakkato Gold – Leonardo, maj. Vladimír Janča, skok 150
1468 EL PASO II, hann, běl., Escudo I – Werther, maj. Petra Větrovská, skok 140

Rádi bychom poděkovali za návštěvu představitelům Zväzu chovateľov koní na Slovensku – družstvo, prof. Ing. Marku Halovi, PhD. A Ing. Františku Gráczovi, kteří se každoročně účastní našich výběrů a významně se podílejí na dlouhodobé spolupráci obou svazů.

Za vzornou přípravu areálu patří uznání firmě ERC, s.r.o., Mnětice, zdejší zázemí je již prověřeno kvalitně pořádanými předváděcími dny hřebců. Vedoucím jedenáctičlenného týmu předvaděčů a pomocníků byl Mgr. Jaroslav Müller, koně předváděli Ondřej Rain, Jakub Hlávka a Pavel Hladík. Ozvučení a příjemnou hudbu tradičně zajistil Jan Kameník.
Děkujeme publiku, že se sešlo v tak hojném počtu a doufáme, že bylo spokojeno.

Těšíme se na další ročník výběru hřebců v roce 2015.

Ing. Lucie Zavadilová

Protokoly všech hřebců


Fotogalerie z Výběru hřebců do plemenitby, foto Jan Kameník a Šárka Votavová


Video - Dojmy z Výběru hřebců PK CS 2014, Ivana Maršálková:


Odkazy na videa k jednotlivým hřebcům, autor Marek Holub:

Balcamor

Caracas

Carrilord

Catar

Corados´s Caretino

Dařbuján

Darcossini

Dartoni

Esman

Espumante ML Z

Flemming

Habesi

HD Cassini Sohn

Chin Champ´s Calando

Chorál

Lansky

Little Joe

Obora´s All Star


<< Zpět