48. ročník Trakehner Hengstmarkt Neumünster 29.- 31. 10. 2010

Letošní ročník výběrů trakenských hřebců se nesl úspěchem fenomenálního drezurního mistra světa Totilase. Totilas je synem elitního hřebce roku 2008 Gribaldiho. Gribaldi (Kostolany - Ibikus) působil poslední léta v holandském chovu, kde naneštěstí začátkem letošního roku uhynul. Totilas postavil mezi sebe a zbytek drezurního světa zeď, která ho učinila v podstatě neporazitelným. Na konci sezony byl zakoupen německými chovateli do chovu...

Do výběrů hřebců se letos přihlásilo 51 adeptů, z nichž bylo 13 vybráno a 6 z nich obdrželo premii. Vítězem se stal holandský syn Gribaldiho, vraník IMHOTEP (Gribaldi - Hohenstein). Dokonalý exterier a mechanika pohybu mu nakonec vynesly v dražbě cenu 300 tis. euro. 1. reservní vítěz His Time ( Interconti - Timber ) měl vlohy pro drezuru i skok a stál 180 tis euro. 2. reservní vítěz měl výborný skok i pohyb, velký vraník se jménem Millenium (Easy Game - Ravel) způsobil rozruch cenou 320 tis euro. Jeho otec Easy Game je synem Gribaldiho...

Skokovou hvězdou se stal černý Tarison (Hirtentanz - Humanus) . Oba jeho předci jsou úspěšní T koně a Hirtentanz dokáže ve svých 7mi letech vítězit v těžkých soutěžích nad silnou severoněmeckou konkurencí.. Holštýnský svaz ho dokonce průlomově registroval mezi své plemeníky. Z ostatních vybraných hřebečků zaujal jistě i všestranný vraník All Agility (Gribaldi - Buddenbrock) , pravý bratr Tasdorfského All Inclusive. Gestut Schralling Dr. Wezela, chovatele olympijského Perona a zejména u nás známého skokana Topase se úspěšně prezentoval hřebcem Grasnitz (Lowelas - Peron Junior). Průměrná cena za vybraného hřebce se vyšplhala na více než 98 tis euro a tím o 30 tis. překročila průměr loňský. Nejlepším skokanem byl vyhlášen Olivander (Sky Dancer - Mangan xx), vnuk výborného ruského plnokrevného hřebce Beg xx.

Jezdeckým koním dominovala letošní šampionka 3letých klisen Praise Me (Goldschmidt - Tuareg). Jejím dědem je legendární ruský olympionik Biotop (Dr. Klimke) a její původ doplňuje plnokrevný Sir Shostakowich. V dražbě stála 90 tis. euro.

Poměrně velkému zájmu se těšila hříbata, průměr cen byl 6.870 euro a nejdražší (17 tis) byl černý krasavec Distelprinz (Kronprinz po Hohenstein - Gribaldi).

Rozpačitě proti tomu působila dražba kvalitních klisen s průměrem 12.700 euro a nejdražší klisnou (36 tis) Pr. St. Schneerose (Mon Baron z linie Hohenstein - Michelangelo). Klisna je březí po King Arthur.

Hřebcem roku 2010 se stal černý elegán s vynikajícím pohybem BUDDENBROCK (Sixtus - Diamant) stojící v Gest. Hörem (fam . Poll) . Zde stojí i jeho výborný syn CONNERY a v Tasdorfu působí KING ARTHUR (Petra Wilm - prezid. Trak. Verband. Otec Buddenbrocka Sixtus absolvoval nejtěžší skokové soutěže v sedle s G. Böckmannem a byl Hřebcem roku 2001.
Další Buddenbrockův syn IN FLAGRANTI působí v Landsgestut Schwaiganger...

Trakénský kůň ( východopruský ) je víceméně jediným čistokrevným sportovním plemenem na světě. Jeho historie sahá mnoho století zpět a kolem roku 1900 tvořili trakéni 90 % všech koní v armádách celé Evropy. Žádné jiné plemeno neprošlo tak tvrdou selekcí jako právě oni. Získali řadu olympijských medailí a vítězství v největších překážkových dostizích včetně Velké Pardubické steeplechase... Po trakénských hřebcích v hannoverském chovu byli nejdražší vybraní mladí hřebci posledních let... Totilas je největší drezurní hvězdou století.....
Pro své exterierové i vnitřní vlastnosti budou i nadále patřit k pilířům světového chovu a sportu...


MVDr. Vít Holý
vit.holy@email.cz

<< Zpět

www.studbookcs.cz